ACUPUNCTUUR

 

Afspraak zonder verwijzing

U kunt altijd terecht zonder verwijzing. Wel waardeer ik een goede relatie met mogelijke andere behandelaars, onderling contact kan hier zeker mee helpen.

Aangesloten bij de NVA

De Nederlandse Vereniging Voor Acupunctuur zorgt voor kwaliteitswaarborging. Slechts na het volgen van een officiële opleiding in de traditionele chinese geneeskunde (TCM) kan men zich hierbij inschrijven. Ik heb die opleiding met succes doorlopen en heb mij uiteraard aangesloten. De NVA heeft een website met veel nuttige informatie, zie hiervoor acupunctuur.nl

Veelgestelde Vragen

Hoe zit het met hygiëne?
Doet het pijn?
Moet je erin geloven?

Antwoord op deze vragen en meer

 

Yin & Yang: een lichaam in balans

U kunt sinds kort rechtstreeks naar de fysiotherapeut voor een behandeling. Dit heeft geen invloed op uw vergoeding. Voor meer informatie over vergoedingen en tarieven kijkt u onder vergoedingen.

Over

Traditionele Chinese Geneeskunde

 

Traditionele chinese geneeskunde, vaak afgekort als TCM (voor traditional chinese medicine), is een verzamelnaam voor een aantal traditionele geneeskundige gebruiken uit china. Deze gebruiken en technieken zijn gedurende duizenden jaren ontwikkeld en zijn gestoeld op een holistische benadering van de mens. Dit betekend dat de mens als onderdeel van zijn omgeving gezien wordt én dat lichaam en geest als één geheel beschouwd worden. Een van de bekendste aspecten van deze zeer omvangrijke kennis is de acupunctuur. Naast acupunctuur horen vaak ook dieet en leefstijladviezen onlosmakelijk bij een behandeling.

 

Voor meer informatie kunt u kijken op acupunctuur.nl onder 'TCM'. Uiteraard ben ik aangesloten bij de Nederlandse vereniging voor acupunctuur.

 

Vergoedingen 2016

 

In het basispakket wordt acupunctuur niet vergoed, bij de meeste verzekeraars is het echter wel mogelijk om via een aanvullend pakket (gedeeltelijke) vergoeding te krijgen. Om hier rekening mee te kunnen houden met de keuze van uw zorgverzekeraar heeft de NVA een mooi overzicht gemaakt. U kunt dit vinden op acupunctuur.nl

 

Wanneer Acupunctuur?

 

Al in 1979 heeft de WHO, de wereldgezondheidsorganisatie, een lijst gemaakt met aandoeningen en klachten waarbij acupunctuur gebruikt kan worden.

 

Er zijn aandoeningen, zoals kanker, chronische ziekten of anatomische afwijkingen, waarbij acupunctuur het probleem niet verhelpt maar wel symptomen als pijn en vermoeidheid vermindert of wegneemt. Na een operatie of bij (blijvend) letsel na een ongeval biedt acupunctuur verlichting en leidt het tot een beter herstel.

 

Hier staat de indicatielijst

 

Staat uw klacht niet op de indicatielijst, neem dan contact op  via de knop onderaan de pagina en leg uw klacht voor. Samen kunnen we dan b-espreken wat de mogelijkheden zijn.

 

Wilt u een acupunctuur behandeling ondergaan?

Dan zijn de volgende punten van belang:

 • Gebruik geen alcohol of drugs voor of na de behandeling.
 • vermijd drukte en stress voor en na elke behandeling.
 • vermijd zware lichamelijke en/of geestelijke inspanning voor en na de behandeling.
 • zorg dat u iets eet voor de behandeling.
 • voor vrouwen geldt dat tijdens de menstruatie en gedurende de zwangerschap bepaalde acupunctuurpunten niet gebruikt
 • mogen worden. Meld het dus aan de acupuncturist als u zwanger bent, ook als het nog pril is.
 • wanneer u probeert zwanger te worden, is het verstandig dit aan de acupuncturist te melden.
 • verder wil uw acupuncturist graag weten of u medicijnen gebruikt en zo ja, welke en of u overgevoelig bent voor injecties en dergelijke.

In acute gevallen, zoals een blindedarmontsteking gaat u natuurlijk meteen naar de huisarts!

 

 

 

Bron: www.acupunctuur.nl

 • Hoe zit het met hygiëne?

  Hygiëne is belangrijk in elke praktijk, zeker bij acupunctuur. Bij elke behandeling wordt altijd met nieuwe, steriele naalden gewerkt.  Als lid van de Nederlandse vereniging voor Acupunctuur gelden strenge hygiëne eisen waar uiteraard aan voldaan wordt.

 • Is het veilig?

  Ja, acupunctuur naalden worden niet diep in de huid gestoken en worden alleen aangebracht door een ervaren, gediplomeerd therapeut.

 • Doet het pijn?

  De prikjes van de dunne naalden voelt u nauwelijks. Soms voelen de mensen niet eens dat ze er zitten. Wel wordt een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet Dé Qi en is een bewijs dat de juiste plek wordt geraakt.

 • Moet je erin geloven?

  Nee, dat hoeft niet. Vertrouwen in de arts of therapeut en de behandeling is echter wel bewezen van toevoeging bij het genezingsproces

Op alle teksten die over Acupunctuur en aanverwante TCM onderwerpen gaan is deze disclaimer van toepassing

Maandag-Vrijdag

Zaterdag

Zondag

08.00 - 17.00

Op aanvraag

 Gesloten

Roeltjesweg 16

1217TD Hilversum

 

Telefoon: 035-6231890

 

Openingstijden

Peter de Bakker

Stel een vraag